header_home2

Tutorial colorblock mouwen - door Inspinration

Tutorial colorblock mouwen - door Inspinration

Tutorial colorblock mouwen - door InspinrationMarloes vroeg me of ik iets wilde naaien met een van de tricot panelen die zij verkoopt en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik antwoordde direct "ja graag"! Tricot is de stof waar ik het liefste mee naai en paneelstoffen of randmotieven geven je naaiwerk altijd een leuke extra uitdaging. Op mijn blog komen voornamelijk tricot stoffen voorbij, neem zeker eens een kijkje als jij ook graag met tricot naait.Uit het "here comes trouble" paneel kan je heel gemakkelijk de voorkant van een shirt knippen (check bij grotere maten of het nog uit het paneel kan), maar als gastpost wilde ik er toch een bijzondere draai aan geven. Mijn dochter is dol op blauw, dus ik dacht even een colorblock jurk voor haar te naaien, maar toen bedacht ik me dat zoonlief toch ook echt graag iets van mij ontvangt.

Ik naaide uiteindelijk een Hibernis shirt van Sofilantjes, maar eentje met een twist. De Hibernis is officieel geen unisex patroon, maar mijn slanke zoon staat er prima mee. Ik hertekende wel de hals een beetje. De Hibernis is op dit moment niet op papier te krijgen. De Semper, een officieel unisex patroon met zijpanelen, wel.

Het Hibernis patroon heeft een colorblock aan de zijkant en ik liet hem doorlopen in de mouwen. Hierdoor zette ik de stof van de zijpanelen extra in verf. De
Hoya tricot die ik gebruikte voor de zijpanelen kocht ik eerder bij Joy Fits en is overigens in de aanbieding op dit moment. Ook de boordstof die ik gebruikte kocht ik bij Joy Fits, ik ben dol op strepenboordstof en deze strepen passen er perfect bij.

Ik tekende uit hoe ik de colorblock aan de mouw maakte. Hiervoor heb je natuurlijk het Hibernis patroon (affiliate link Inspinration) van Sofilantjes nodig. Neem vervolgens het zijpaneelstuk, het middenvoorstuk en de mouw voor het bepalen van de colorblock. Teken op alle drie de delen de lengte van de afgewerkte maat. Dit doe je door de buitenlijn van het patroon te volgen op 1 centimeter van de rand. Bij de mouw teken je tot aan de vouwlijn en laat je 1 centimeter aan de andere zijkant open, bij het zijpaneel en voorpand blijf je aan beide zijden een centimeter van de zijkanten af.

Leg vervolgens op alle lijnen een touwtje om de lengte van de lijn te bepalen en meet de touwtjes op (je kan ook natuurlijk je meetlint op de lijn leggen, maar mijn ervaring is dat het sneller gaat om het met een touwtje te meten dan mijn meetlint precies goed te buigen).Tel vervolgens de lengtes van het voorpand en zijpaneel bij elkaar op. Deel dan de lengte van het zijpaneel door de totale lengte en vermenigvuldig die uitkomst met de lengte van de mouw. Een rekenvoorbeeld: het zijpaneel is 7 centimeter en de voorkant 9 centimeter lang, samen geeft dat 16 centimeter. Als de de mouw dan 15 centimeter is kom je uit op (7/16)*15 = 6,6 cm. Markeer dan op de streep die je eerder op de mouw tekende (die dus een centimeter van de zijkant begint) een markeerteken op 6,6 cm (dus daadwerkelijk 7,6 centimeter van de rand).Knip nu het patroondeel recht door op het gemaakte markeerpunt (zie tekening) en voeg een centimeter naadwaarde toe aan beide zijde. Knip het middengedeelte van de mouw op de vouw en de zijkant als twee losse (gespiegelde) stukken in dezelfde kleur als je zijpanelen. Naai de drie mouwstukken tot een complete mouw en volg vervolgens de normale instructies. Zorg bij het inspelden van de mouw dat de colorblock mooi aansluit.

Ik voegde trouwens ook nog een colorblock aan de rug toe, zo kon ik het blauw van het paneel optimaal gebruiken.


 

reacties op “Tutorial colorblock mouwen - door Inspinration

Tutorial colorblock mouwen - door Inspinration

Door Katrine Therkildsen op woensdag 08 januari 2020 om 17:55

In februari liet ik jullie mijn eerste drie Cicero's zien. Vandaag show ik er nog twee, beide hackjes. Anne pitchte in januari het idee om een Cicero met kraag en kap te naaien. Ik was geintrigeer door het idee en gaf er een eigen draai aan. Ik vreesde namelijk dat een kap en een kraag erg dikke naden bij de rits vooraan zouden geven. Ik zorgde daarom dat de kap los is van naad aan de voorkant. Achteraf bleek mijn vrees ongegrond te zijn want vorige week showde iemand precies de gewone kap en kraag combi in de Sofilantjes Facebook group. Inspired by a retail-bought coat, I sewed the hood partly free from the neckline. I had planned to put snaps on the front overlap, but I misjudged how much centimeter I should have added to make it comfortably. Now the flaps are only decorative. I wrote a tutorials for you if you want to try something similar, you can find the tutorial on the Sofilantjes blog.
Tutorial colorblock mouwen - door Inspinration

Door Sheila op zondag 24 april 2022 om 10:28

Ik zie hier een ventje die onwijs leuk aan het showen is wat zijn moeder heeft gemaakt. Top!

Plaats een reactie

Wij gebruiken cookies om jouw gebruikerservaring te verbeteren, het webverkeer te analyseren en voor marketingdoeleinden. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees hier meer over ons Privacy & Cookiebeleid.
SLUITEN